top of page

Batterijen en slimme meter

wat nu ?

De Vlaamse regering is terug gefloten door het grondwettelijk hof op aangeven van de Vreg. Daar hebben ze  echter beslist dat de eigenaars van zonnepanelen de mogelijkheid niet meer krijgen om de terug draaiende teller die je normaal een 15 jaar lang na de installatie zou kunnen hanteren. Wie al een slimme meter heeft zal een compensatie krijgen dit jaar nog de rest die nog een analoge teller heeft zal nog even moeten wachten op wanneer en hoeveel compensatie ze gaan krijgen.

 

Zonnepanelen blijven echter nog steeds rendabel door de premie die tot € 1500 bedraagd afhankelijk van de grote van de installatie onder het nieuwe systeem waaronder nu iedereen zal terecht komen. 

De netto tariefen zullen overigens worden gefactureerd op basis van de electriciteit die werkelijk geïnjecteerd wordt in of verbruikt wordt van het netwerk. In dat geval verdwijnt het prosumententarief.

 

 

   

 

 

 

Batterijen : In plaats van uw energie af te geven aan het netwerk aan 0.30 cent die de leverancier wil betalen momenteel, kan je dus beter de stroom opslaan in een batterij om die dan te gebruiken wanneer je het nodig hebt. Er komen heel wat aspecten bij zien en er worden momenteel nog een aantal premies voorzien dus sommen we even op wat voorzien is.

Wat heb je nodig?  

Smart meter met een hybride omvormer : Deze smart meter zal de injectielimiet reguleren tot 60% en ook toezien op de gewoontes van uw eigen verbruik om zo te kunnen uitlezen waneer welke toestellen worden aangestuurd zodat je de pieken die veroorzaakt worden op het netwerk tot een minimum herleid worden. Zo vermijd je de aankomende tax die op injecteren zal geheffen worden.

Premies :

De kostprijs van de omvormer voor zowel een productie installatie op basis van zonne-energie en als een batterijsysteem, wordt 50% van de kostprijs in rekening gebracht. Echter is er wel een plafond van 1725€ ingesteld als maximaal ontvangen premie.

Batterij : Wat zeer belangrijk is voor de juiste keuze van een batterij is dat deze cobalt vrij is, de betere zijn dus op basis van lithium iron phosphate. Altijd goed nakijken hoeveel % je kan ontrekken van de batterij is dit boven de 95% dan zit je goed. De levensduur wordt altijd in cycles aangegeven bv: 3500 cycles deel je dan door 365 dagen dus is de levensduur 9.5 jaar. De garantie goed nakijken dat dit vanuit het bedrijf komt die het product maakt om zeker te zijn dat deze blijft gelden. 

Premies : De premie bedraagd 225€ per kwh werkelijk capiciteit van het batterijsysteem. De premie vergoedt de batterijen met een maximum van 1725€.

Digitale-meter.jpg
pic BYD 1.png
BYD hvs 2.jpg
GoodWe-ET-serie-Hybride-400x400.jpg
5123_capture.jpg
bottom of page